Skubańce teściowej
(faza 1 uderzeniowa)
Składniki:
2 piersi kurczaka
3 jajka
natka pietruszki
łyżka otrąb owsianych
przyprawy
słodka papryka
Przygotowanie:
1. Piersi pokroić w drobną kosteczkę dodać przyprawy i odstawić do przegryzienia.
2. Ubić białka na sztywno i posiekać drobno natkę pietruszkę.
3. Do mięsa dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
4. Dodać białka i dodać natkę pietruszki i delikatnie wymieszać.
5. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym teflonie.
Smacznego!
Nadziany kurczak
(faza 2 naprzemienna)
Składniki:
2 piersi kurczaka
10dag mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka otrąb owsianych
posiekana cebulka
0,5 łyżki sosu sojowego
oregano
0,5 łyżki serka granulowanego
przyprawy
musztarda
Przygotowanie:
1. Piersi rozciąć wzdłuż i cienko rozbić. Posolić popieprzyć.
2. Z pozostałych składników ( oprócz musztardy) wyrobić mięso jak na kotlety mielone.
3. Rozbite filety posmarować musztardą i ułożyć małego kotleta mielonego i zawinąć w roladkę.
4. Spiąć kotleta wykałaczkami i układać spiętą na rozgrzany teflon.
5. Gdy zacznie skwierczeć przewrócić na drugą stronę.
6. Następnie posypać słodką papryką i podlać wodą i dusić jakieś 20 minut aż do miękkości.
Smacznego!
Pomidorowe gniazda
(faza 2 naprzemienna)
Składniki:
2 piersi kurczaka
1 duży pomidor
1 średnia cebula
1 łyżka soku z cytryny
2 jajka
czosnek
marchewka
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
1. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry.
2. Cebulkę pokroić w małą kosteczkę.
3. Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tartki i podsmażamy ją razem z cebulką na teflonowej patelni doprawiając delikatnie solą i pierzem, żeby cebulka się nie przypaliła polewamy lekko wodą i dusimy.
4. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawić oregano. Smażyć wszystko aż do uzyskania jednolitej masy ok. 15 min.
5. Piersi porządni rozbić, delikatnie natrzeć czosnkiem i doprawić solą.
6. Podsmażyć z obu stron na patelni teflonowej popryskaną oliwą z oliwek.
7. Kiedy piersi będą już podsmażone położyć na nie masę z pomidorów. Zrobić łyżeczką do herbaty wgłębienie i wbić w nie jajko. Osolić i popieprzyć. Trzymać na patelni pod przykryciem aż jajko się zetnie. Jeżeli pierś zacznie się przypalać podlać je wodą:)
Polecam to danie sprawdzone i gwarantuję, że zasmakuje każdemu to wspaniały sposób na ciekawy efektowny obiad:)
Smacznego!
Chińszczyzna
(faza 2 naprzemienna)
Składniki:
2 piersi kurczaka
2 marchewki
grzybki mun
cebula
papryka
sos sojowy
szczypiorek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, natka pietruszki, przyprawa typu "vegeta"
Przygotowanie:
1. Piersi kroimy w małe kosteczki i przyprawiamy je "vegetą", pieprzem, natką pietruszki i oblewamy je sosem sojowym ok. 2 łyżek stołowych.
2. Piersi podsmażamy na patelni teflonowej przez kilka minut, później dusimy aż będą mięciutki i soczyste. Kiedy będą gotowe odsączamy na durszlaku.
3. W czasie kiedy mięso będzie się dusiła kroimy cebulę w piórka, paprykę w paseczki, marchewkę w słupki i dusimy w osobnym garnku doprawiając je "vegetą" i sosem sojowym ok. 1-2 łyżki stołowe.
4. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją.
5. Kiedy grzybki są już duże kroimy w paseczki i dodajemy do warzyw.
6. Kiedy warzywa są już podduszone na al dente dodajemy do nich odsączone mięsko i kroimy drobno szczypiorek, natkę pietruszki i dodajemy do warzyw i mięsa. Dodajemy odrobinę pieprzu.
7. Przecier pomidorowy mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do dania.
8. Wszystko mieszamy jeszcze chwilkę dusimy i gotowe:)
Polecam, ponieważ danie jest sycące i przepyszne!
Smacznego!
Udka pod pieczarkami
( faza 2 naprzemienna)
Składniki:
udka z kurczaka bez skóry
kilka pieczarek
1 cebula
przecier pomidorowy
serek granulowany
jogurt naturalny
przyprawa typu "Vegeta"
papryka słodka
oregano
suszona natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Umyj mięso i dopraw "Vegetą".
2. Pokrój pieczarki i cebulę w piórka i wszystko podsmaż lekko doprawiając.
3. Udka podsmaż na patelni teflonowej z obu stron posypując je słodką papryką.
4. Kiedy udka są już podsmażone układamy je na blasze.
5. Każde udko smarujemy najpierw przecierem pomidorowym, później posypujemy delikatnie oregano. Na przecierze posmarować warstewkę jogurtu naturalnego. Na jogurt wyłożyć po porcji pieczarek z cebulką i na pieczarki ułożyć serek granulowany. Wszystko obsypać natką pietruszki.
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę przykryć z góry folią aluminiową i wsadzić wszystko do piekarnika na ok. 30 minut, żeby udka się jeszcze poddusiły. Po 30-35 minutach skręcić piekarnik do niższej temperatury i pozostawić jeszcze udka na ok. 10 minutek żeby serek się zarumienił:)
Danie okrutnie smakowało mojemu narzeczonemu :) Jak to mówią przez żołądek do serca! :D Jak widać dietetycznie nie musi znaczyć niesmacznie polecam, bo to danie smakuje wyśmienicie!:)
Smacznego!
Roladki z piersi kurczaka
Składniki:
piersi kurczaka
3 łyżki kremowego serka lub serka granulowanego
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka
otręby mielone pszenne
Składniki na sos:
1 mały jogurt naturalny
0,5 łyżeczki musztardy
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki marynaty:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
1. Piersi delikatnie, cienko rozbić i każdą przyprawić.
2. Z podanych składników zrobić sos i odstawić do lodówki.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do serka razem z natką. Dokładnie wymieszać.
4. Każdą pierś posmarować serkiem i ciasno zawinąć.
5. Przygotować marynatę.
6. Każdy rulonik z piersi najpierw zamoczy c w marynacie a później w otrębach.
7. Posmarować patelnię oliwką i smażyć z każdej strony na małym ogniu tak żeby nie przypaliły się otręby, a do czasu żeby rozpuścił się serek:)
Smacznego!
Nuggetsy z kurczaka ( Faza I uderzeniowa )
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
3-4 jajka
płatki owsiane
suszona natka pietruszki
sos sojowy
sól, pieprz
czerwona papryka
Przygotownie:
1. Piersi kroimy w małe kawałeczki i delikatnie je rozbijamy.
2. Jajka dokładnie roztrzepujemy i mieszamy z czerwoną papryką.
3. Piersi doprawiamy sosem sojowym, solom i pieprzem.
4. Płatki owsiane mieszamy z suszoną pietruszką.
5. Patelnie przecieramy oliwką z oliwek.
6. Każdy kawałek piersi obtaczamy w jajku i w płatkach owsianych.
7. Kawałki piersi obsmażamy najpierw z jednej strony, kiedy się zarumienią przekładamy na drugą. Z wierzchu smarujemy pozostałym jajkiem i tak ponownie po drugiej stronie, tak żeby po każdej stronie kotlecika była zrumieniona warstwa jajeczka:) Przykrywamy patelnią, żeby pierś się troszkę poddusiła i nie była taka sucha:)
8. Nuggetsy są wyśmienite polecam!:)
Smacznego!
Pieczeń wołowa ( Faza I uderzeniowa )
Składniki:
1kg mielonego mięsa wołowego
1 drobno posiekana cebulka
2 surowe jajka
2 jajka na twardo
180g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
odrobina świeżego szczypiorku
3 łyżki otrąb owsianych
Przygotowanie:
1. Surowe jajka, posiekaną cebulkę przyprawy, szczypiorek i jogurt mieszamy dokładnie z mięsem.
2. Naczynie żaroodporne spryskujemy delikatnie oliwką z oliwek i delikatnie obsypujemy mąką.
3. Na dno naczynia układamy połowę mięsa.
4. Na mięso układamy pokrojone w plasterki jajko na twardo.
5. Kładziemy na jajka drugą połowę mięsa.
6. Całość pieczemy w 180 stopniach w piekarniku około godzinkę.
7. Pieczeń nadaję się na obiad, ale również smakuje doskonale jako dodatek śniadaniowy do Dukanowego chlebka:)
Smacznego!
Kotleciki rybne z sosem sojowym ( Faza I uderzeniowa)
Składniki:
2 jajka
ok. 1 kg ryby
sól, pieprz
cebula
4-5 łyżek otrębów owsianych
świeży rozmaryn
suszona pietruszka
granulowany czosnek
sos sojowy
Przygotowanie:
1. Mielimy rybę w maszynce do mięsa, ponieważ trudno jest dostać mielone mięsko z rybki:). Przez maszynkę mielimy również cebulę.
2. Do zmielonego mięsa dodajemy otręby, 2 całe jajka, szczyptę suszonej natki pietruszki, odrobinę czosnku, posiekany rozmaryn, sól i pieprz do smaku i łyżkę stołową sosu sojowego.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki ( mi z tej porcji wyszło 10)
4. Patelnię teflonową przecieramy odrobiną oliwy z oliwek, ja używam oliwki w sprayu jest bardzo wygodna w użyciu:)
5. Kiedy patelnia jest rozgrzana kładziemy kotleciki i smażymy aż do czasu kiedy się zarumienią, wtedy podlewamy lekko wodą, aby się nie spaliły:)
6. Kiedy woda odparuję jeszcze chwilkę podsmażamy i gotowe.
Smacznego!
Lasagne Dukan'a
Składniki:
około 300-400g surimi
1 kg mięsa mielonego z indyka
1/2 koncentratu pomidorowego
1 opakowanie szpinaku mrożonego
około 200g jogurtu naturalnego
mąka kukurydziana lub ziemniaczana
czosnek
mleko
gałka muszkatołowa
cebula
pieprz, sól, bazylia
7 plasterków nisko-tłuszczowego sera żółtego
Przygotowanie:
1. Naczynie żaroodporne przepłukać wodą. Na to ułożyć rozwinięte surimi uzyskując w ten sposób efekt makaronu.
2. Na to rozłożyć przyprawione mielone mięso (połowę).
3. Koncentrat rozcieńczyć wodą i dodać do niego bazylię i inne przyprawy. Wylać go na mięso.
4. Pokroić cebulę i rozłożyć ją na koncentracie.
5. Na cebulkę położyć kolejną warstwę surimi.
6. Szpinak ugotować w garnku z dodatkiem mleka i jogurtu z dodatkiem przypraw i 2 ząbkami czosnku. Zagęścić mąką.
7. Gotowy szpinak wyłożyć na surimi.
8. Na szpinak wyłożyć kolejną warstwę rozwiniętych surimi.
9. Na to rozłożyć druga połowę mięsa mielonego . Posypać przyprawami i zalać ok 200-300g jogurtu naturalnego.
10. Na wierzch nałożyć plastry sera żółtego.
11. Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach ok 20-30 minut.
12. Pozostałą wodę, która pozostanie w naczyniu po wytrąceniu się jej z mięsa po prostu odlać:)
Smacznego!
Hamburgery Dr Dukan'a
Składniki na chlebek:
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu/serka homo/białego sera
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka bazylii
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka kminku
- pieprz
- pół fileta z kurczaka
- łyżka bazylii
- szczypta przyprawy do kurczaka ketchup
- pieprz
- dowolne inne składniki, dozwolone w danej fazie
- ketchup
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na chlebek mieszamy w miseczce i wstawiamy na 4 minuty do mikrofalówki.
2. Zaczynamy środek.
3. Filet rozbijamy tłuczkiem, tak, aby był mniej-więcej wielkości kromki chlebka/placków.
4. Sypiemy na niego odrobinę przyprawy do kurczaka, "smarujemy" bazylią, pieprzem i ewentualnie curry.
5. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Obok kładziemy 2 kromki chlebka, lub robimy 2 placki. Smażymy z każdej strony.
6. Gdy już będzie gotowe, kładziemy na obydwie kromki pozostałe składniki i kurczaka, smarujemy ketchupem i zamykamy.
Smacznego!
Ryba po grecku
Składniki:
- 4-6 filetów mrożonej ryby (np. mintaj, tilapia itd)
- warzywa: 4 niewielkie marchewki, 2 pietruszki, 3 duże cebule, mały seler
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego
- pół szklanki wody
- ewentualnie słodzik nadający się do pieczenia
- warzywa: 4 niewielkie marchewki, 2 pietruszki, 3 duże cebule, mały seler
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego
- pół szklanki wody
- ewentualnie słodzik nadający się do pieczenia
Przygotowanie:
1. Marchew, pietruszki i seler dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy niezbyt drobno. Cebule kroimy w talarki, a potem jeszcze raz na pół. Starte warzywa lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej ręcznikiem papierowym z kroplą oliwy.
2. Dodajemy trochę soli i po kilku minutach smażenia przykrywamy.
3. Na drugiej patelni zabieramy się za zamrożoną jeszcze rybę, lekko ją solimy i doprawiamy wg uznania i zaczynamy smażyć. W międzyczasie warzywa podlewamy wodą ok. 1/4 szklanki i dalej dusimy.
4. Kiedy już filety rybne będą usmażone, podpiekamy cebulkę na złoty kolor.
5. Później przekładamy do garnka cebulę oraz warzywa z patelni. Do tego dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz listek i całość podlewamy 1/4 szklanki wody, później dokładamy koncentrat i trochę słodzika do gotowania. Na wolnym ogniu dusimy, czasem mieszając aby się nie przypaliło.
6. Doprawiamy do smaku i jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Kiedy warzywa zmiękną – układamy je na zmianę z rybą w półmisku, tak aby na samym wierzchu zostały warzywa. Całość dekorujemy natką pietruszki.
7. Potrawa ta najlepiej smakuje po 2 dniach.
Smacznego!
Zupa szpinakowa
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 1 jajko
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Czosnek wrzucamy do garnka, zalewamy nie za dużą ilością wody i wstawiamy na gaz.
2. Do tego dorzucamy opakowanie mrożonego szpinaku i gotujemy pod przykryciem aż zacznie bulgotać.
3. Następnie dodajemy sól i pieprz i mieszamy.
4. Teraz delikatnie wbijamy jajko na wierzch zupy, już nie mieszamy tylko czekamy chwilę aż jajko się ugotuje.
5. Jajko wraz z zupą nakładamy na talerz i dokładamy kleksa z jogurtu naturalnego.
6. Ci, dla których zupa jest za cienka mogą wkroić sobie do niej trochę gotowanego mięsa z kurczaka.
Smacznego!
Kiełbasa biała Dr Dukan'a
Coś na Święta Wielkanocne:)
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z indyka lub kurczaka
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- kminek
- czosnek
- majeranek
- liść laurowy
- owoc jałowca
- niecała szklanka wody
- naturalne flaki lub sztuczne
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- kminek
- czosnek
- majeranek
- liść laurowy
- owoc jałowca
- niecała szklanka wody
- naturalne flaki lub sztuczne
Przygotowanie:
1. Mięso przepuścić przez grube sito maszynki do mielenia. Zmielić drobno wszystkie przyprawy.
2. Później wymieszać wszystko razem, dodając wodę. Wymieszać tak aby masa dobrze się kleiła.
3. Na końcu dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku, lub mniej jeżeli kiełbasa ma być łagodniejsza.
4. Kiełbasę wpakować we flaki i wrzucić do wrzącej wody, gotować około 15 minut nie dopuszczając do wrzenia.
5. Kiełbaski są bardzo kruche, ale smakują podobnie do białej kiełbasy. Można je zabrać ze sobą np. do pracy.
Smacznego!
Jajka po szkocku
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 4 jaja na twardo i 1 jajo surowe
- 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka ewentualnie inne wg. własnego uznania
- 4 jaja na twardo i 1 jajo surowe
- 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka ewentualnie inne wg. własnego uznania
Przygotowanie:
1. Mięso z indyka mieszamy w 1 surowym jajkiem, posiekaną cebulą, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
2. Następnie ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka obklejamy mięsem i umieszczamy w gorącym piekarniku (około 200 stopni) na mniej więcej 40 min.
Smacznego!
Zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub wołowego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (bez cukru)
- 0,25 kg pieczarek
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 3 jaja
- 9 łyżek mieszanych otrębów (otręby pszenne, owsiane itd.)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy wg. uznania
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (bez cukru)
- 0,25 kg pieczarek
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 3 jaja
- 9 łyżek mieszanych otrębów (otręby pszenne, owsiane itd.)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy wg. uznania
Przygotowanie:
1. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami tłuszczu.
2. W czasie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki i przecier pomidorowy. Dodajemy też przyprawy według własnego uznania. Wszystko dusimy na patelni przez około 20 minut. W międzyczasie podgrzewamy szpinak, dodajemy do niego wyciśnięte 3 ząbki czosnku i dodajemy soli i pieprzu.
3. Jajka, otręby, jogurt naturalny i szczyptę soli dokładnie mieszamy.
4. Połowę tak powstałej masy wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i pieczemy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5. Po dosłownie kilku minutach wyciągamy naczynie z piekarnika, na podpieczonym placku układamy nasz mięsny farsz, na mięsie warstwę szpinaku, a na wierzch równomiernie wylewamy resztę ciasta.
6. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy mniej więcej 45 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Smacznego!
Rolada drobiowa ze szpinakiem
Składniki:
- szpinak mrożony lub świeży
- duża pierś z kurczaka
- ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta vegety
- jajko
Przygotowanie:
1. Rozmrożony szpinak ugotować w rondelku, doprawić przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
2. Szpinak pozostawić do wystygnięcia.
3. Mięso rozciąć tak, aby powstał nam dwa prostokąty, rozbić delikatnie tłuczkiem.
4. Dodać jajko do szpinaku i wymieszać.
5. Masę ze szpinaku rozłożyć na piersi z kurczaka i zawinąć w rolady.
6. Zapiekać przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej smakuje z sosami na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Faszerowane jaja z tuńczykiem
Składniki:
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 gram chudego twarożku
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- natka pietruszki
- kapary (wedle uznania)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka.
2. W miseczce wymieszać: rozgniecione żółtka, twarożek, tuńczyka, musztardę, trochę posiekanej natki pietruszki i ewentualnie dwie łyżeczki posiekanych kaparów.
3. Doprawić. Tak przygotowany farsz umieścić w połówkach jajek.
- szpinak mrożony lub świeży
- duża pierś z kurczaka
- ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta vegety
- jajko
Przygotowanie:
1. Rozmrożony szpinak ugotować w rondelku, doprawić przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
2. Szpinak pozostawić do wystygnięcia.
3. Mięso rozciąć tak, aby powstał nam dwa prostokąty, rozbić delikatnie tłuczkiem.
4. Dodać jajko do szpinaku i wymieszać.
5. Masę ze szpinaku rozłożyć na piersi z kurczaka i zawinąć w rolady.
6. Zapiekać przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej smakuje z sosami na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Faszerowane jaja z tuńczykiem
Składniki:
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 gram chudego twarożku
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- natka pietruszki
- kapary (wedle uznania)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka.
2. W miseczce wymieszać: rozgniecione żółtka, twarożek, tuńczyka, musztardę, trochę posiekanej natki pietruszki i ewentualnie dwie łyżeczki posiekanych kaparów.
3. Doprawić. Tak przygotowany farsz umieścić w połówkach jajek.
Smacznego!