Faszerowana cukinia
Cukinia to pyszne, niskokaloryczne warzywo. Zawiera duże ilości karotenu,witaminy B1 oraz potasu. Ważną zaletą tej przedstawicielki dyniowatych jest fakt, że nie kumuluje metali ciężkich.
Składniki:
1 większa cukinia
100g mięsa mielonego z piersi indyka
100g pieczarek
1 duża cebula
natka pietruszki
oliwa
sól i pieprz do smaku:)
Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy i wydrążamy łyżką gniazda nasienne.
2. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę mięso i 3/4 pieczarek. Dodajemy sól i pieprz.
3. Przygotowanym farszem napełniamy połówki cukinii, na górę kładziemy cienkie plasterki pieczarek, jeżeli lubisz możesz również dodać plasterki pomidora.
4. Cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia, delikatnie wysmarowanego oliwą.
5. Naczynia wstaw do zimnego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze do 200 stopni C.
6. Przed podaniem cukinię posyp obficie natką pietruszki.
Smacznego:)
Doskonale wiem, że jest wielu ludzi, którzy nie przepadają za tą zieloną papkę, lecz radzę spróbować szpinak w takiej postaci, ponieważ naleśniki smakują wyśmienicie!
Składniki na farsz:
100g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 całe jajką
sól
100g mięsa mielonego z piersi kurczaka
1/2 drobno posiekanej cebulki
Składniki na ciasto naleśnikowe:
30g mąki razowej(najlepiej pszennej)
5 białek z jajek
mleko odtłuszczone i woda mineralna gazowana
papryka w proszku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmroź i włóż do małego garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
2. Na patelni podsmaż cebulkę i mięso, dopraw do smaku i połącz ze szpinakiem.
3. W misce połącz farsz z jajkiem (nie podsmażaj!)
4. Ubij w misce białka na prawie sztywną pianę.
5. Mąkę wymieszaj z wodą i mlekiem (konsystencje nie powinna być zbyt rzadka).
6. Wymieszaj białka z mąką.
7. Naleśniki smaż na teflonie na małym ogniu, z obu stron.
8. Na naleśniki nałóż farsz.
9. Naleśniki z farszem podsmaż jeszcze na patelni, tak aby jajko w farszu się ścięło.
Składniki:
dwie piersi kurczaka
oliwa z oliwek
sól, pieprz, gałązka tymianku cytrynowego
dojrzało awokado
owoc granatu(wcześniej dobrze schłodzony w lodówce)
Składniki na sos:
łyżka oleju z orzechów włoskich
łyżka białego wina
łyżka octu z białego wina
10 orzechów laskowych obranych z brązowej skórki
sól morska
pieprz cytrynowa
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka delikatnie rozbij dopraw i natrzyj oliwą z oliwek, posyp listkami tymianku, przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 2 godziny.
2. Tuż przed podaniem grilluj pierś kurczaka na patelni, bądź grillu elektrycznym.
3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Pokrój awokado na półcentymetrowe plastry i skrop sokiem z cytryny.
4. Granat przekrój na pół i wystukaj owoce ze skórki do miseczki. Sok, który wyleci z owocu wykorzystasz do sosiku:)
Teraz przygotujemy sosik:
5. Zmiksuj na proszek orzechy i lekko ubij z pozostałymi składnikami na gładką emulsję. Dodaj sok z granatu, który wyciekł podczas wystukiwania kuleczek owocu.
6. Na półmisku ułóż plasterki awokado. Dodaj pokrojoną w plastry jeszcze ciepłą pierś kurczaka i posyp schłodzonymi kuleczkami granatu. Polej sałatkę sosem i posyp solą morską i pieprzem cytrynowym.
Smacznego!
Jajecznica z łososiem
Zdecydowanie bardziej wykwintna forma jajecznicy :)
Jajecznica z łososiem
Zdecydowanie bardziej wykwintna forma jajecznicy :)
Składniki:
4 jajka
łyżka oliwy
40g wędzonego łososia
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Wbij jajka do miseczki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni dodaj roztrzepane jajka i delikatnie oprósz solą(pamiętaj, że wędzony łosoś może być dość słony)
3.Jak tylko białka będą już prawie ścięte dodaj łososia i szczypiorek. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i fasolą
Faszerowana papryka
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i fasolą
Pyszne połączenie tuńczyka i makaronu:)
Składniki:
50g czerwonej fasoli z puszki
130g tuńczyka w sosie własnym
30g ananasa z puszki
natka pietruszki
1/2 drobno posiekanej cebulki
20g groszku konserwowego
20g kukurydzy z puszki
30g makaronu pełnoziarnistego
20g chudej szynki
50g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Ananasa pokrój w drobne kawałeczki, dodaj odsączonego tuńczyka, ugotowany makaron oraz drobno pokrojoną szynkę, pietruszkę, cebulkę, groszek, kukurydzę i fasolę.
2. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj jogurt.
3. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
4. Sałatkę podawaj w miseczkach. Udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Faszerowana papryka
Pomysł na ciekawy obiad w trochę innej zdrowszej odsłonie:)
Składniki:
50g mięsa mielonego z indyka
50g mielonej chudej wołowiny
50g ryżu białego
2 duże papryki
40g marynowanych szparagów
koperek
50g koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
przyprawa typu "Vegeta"
Przygotowanie:
1. Mielone mięso z indyka i wołowinę podsmaż na oliwie z oliwek.
2. Po ostygnięciu mięso wymieszaj z białym ryżem ugotowanym na półtwardo.
3. Dodaj odrobinę koncentratu, drobno posiekane szparagi i koperek.
4. Przygotowaną paprykę nadziej farszem.
5. Paprykę z farszem gotuj na małym ogniu, w garnku pod przykryciem w wodzie z koncentratem pomidorowym, z dodatkiem "Vegety", do momentu aż papryka będzie miękka, czyli ok. 40 minut.
Wiosna, która już niedługo mam nadzieje nadejdzie kojarzy się ze świeżą botwinką:) Świerze nowalijki pozwolą Nam też pozbyć się nazbieranego tłuszczyku przez długie zimowe wieczory.
Składniki:
* 1 pęczek botwiny
* 1 pęczek rzodkiewek
* 1 pęczek koperku
* 3 ogórki małosolne
* 1 ogórek wąż
* 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu lub śmietany
* 2 ząbki czosnku
* sól
* czarny pieprz
* 1 łyżka cukru
* 1 cytryna
* 1 pęczek rzodkiewek
* 1 pęczek koperku
* 3 ogórki małosolne
* 1 ogórek wąż
* 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu lub śmietany
* 2 ząbki czosnku
* sól
* czarny pieprz
* 1 łyżka cukru
* 1 cytryna
Przygotowanie:
1. Botwinę myję, trę na tatce, przekładam do garnuszka i zalewam wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki.
2. Dodaję również pocięte drobno łodygi bez zielonych liści. Buraki gotuję pod przykryciem przez około 5 minut. Masę schładzam w dużej misce.
3. Trę na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszam z masą buraczkową.
4. Dodaję pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny.
5. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie i uzupełniam kefirem.
6. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. W towarzystwie czarnego chleba smakuje nieziemsko, zwłaszcza wiosną.
Smacznego!
Krem z dyni
Składniki:
Krem z dyni
Zupa żółta jak słońce, które mam nadzieję zacznie częściej do Nas zaglądać:)
Składniki:
*500 g surowej dyni
*2 ziemniaki
* mała cebula pokrojona w kostkę
* posiekany ząbek czosnku
*1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
*sól
* pieprz
* cukier
* 4 łyżki oliwy
*2 ziemniaki
* mała cebula pokrojona w kostkę
* posiekany ząbek czosnku
*1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
*sól
* pieprz
* cukier
* 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek.
2. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. Wszystko lekko podsmażcie.
4. Dodajcie curry, wymieszajcie.
5. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
6. Całość zmiksujcie i przyprawcie.
Smacznego!
Pierożki z dynią
Pierożki z dynią
Przepyszne cudownie wyglądające danie:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki gorącej wody
sól i pieprz
Nadzienie:
400g dyni
cebulka
100g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kminku
Przygotowanie:
1. Ciasto wyrobić jak zawsze na pierożki.
2. Cebulkę obrać, pokroić drobno i zeszklić na oliwie z oliwek.
3. Dynię zetrzeć na tartce.
4. Dodać do dyni drobno posiekane orzechy, cebulkę i miód.
5. Wymieszać wszystko i nadziewać pierożki.
6. Gotować w lekko osolonej wodzie.
Składniki:
50 dag grzybów,
10 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
2 jajka,
8 dag oleju,
10 dag bułki tartej,
sól, pieprz,
zielenina
10 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
2 jajka,
8 dag oleju,
10 dag bułki tartej,
sól, pieprz,
zielenina
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, umyć, ugotować w niedużej ilości osolonej wody, odcedzić.
2. Bułkę namoczyć w wywarze z grzybów.
3. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na małej ilości tłuszczu.
4. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć dodać sól, pieprz, drobno posiekaną zieleninę, wbić jaja, wsypać łyżkę bułki tartej.
5. Masę dobrze wymieszać, uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Smacznego!